Start inspraakperiode Actieplan geluid 2024-2028

Het ontwerp-Actieplan geluid ligt ter inzage. Van 1 mei tot en met 11 juni 2024 kunnen belangstellenden het inzien en hier een mening over geven. Nieuw in dit actieplan is dat we meer dan voorheen meewegen welke andere geluidsbronnen er in de omgeving zijn, naast het geluid van het wegverkeer.
Gepubliceerd op: 1-mei-2024

Periode 2024-2028 

Met het Gelders Actieplan geluid 2024-2028 gaat de provincie door met het stiller maken van provinciale wegen om zo het geluid van het wegverkeer te verminderen. Meer dan in andere jaren betrekken we bij de afweging van de keuze voor maatregelen het geluid van andere bronnen, zoals industrieterreinen en snelwegen. Dat kan ertoe leiden dat er meer of andere maatregelen getroffen moeten worden. Wij  nodigen ook andere overheden en partners uit om samen op te trekken en zo nog meer impact te maken. Ook investeren we in geluidmaatregelen op plaatsen waar de meeste mensen van profiteren. Voorwaarde daarbij blijft dat de uitvoering van onderhoud aan de weg, de beschikbaarheid van geld en de technische uitvoerbaarheid leidend zijn voor het moment waarop we die maatregelen treffen.

Portret Ans Mol

We willen extra aandacht voor de optelsom van geluiden uit de omgeving.

Dit willen we meer meewegen zodat we ervoor kunnen zorgen dat geluidhinder afneemt. Zo kunnen we meer voor inwoners betekenen.

Ans Mol

Gedeputeerde gezonde en veilige leefomgeving

Verminderen van geluid 

Provincie Gelderland beheert ongeveer 1.200 kilometer aan provinciale wegen. Veel mensen wonen daar dichtbij. Het geluid van het wegverkeer kan effect hebben op de gezondheid van mensen in de omgeving. Daarom werken wij aan het stiller maken van de wegen. Onder andere door het aanbrengen van stil asfalt. Soms zijn er ook isolatiemaatregelen nodig aan woningen. Het verlagen van de snelheid vanuit verkeersveiligheid kan ook meehelpen om geluidhinder te verminderen. 

Periode ter inzagelegging

Het ontwerp-Actieplan geluid ligt vanaf 1 mei tot en met 11 juni 2024 ter inzage. Dit is in te zien via het Omgevingsloket. Ook is het plan in te zien bij de receptie van het Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem.                       

Zienswijze indienen

Iedereen kan op het plan reageren door het indienen van een zienswijze. Dit kan schriftelijk of mondeling, binnen de periode van inzage. 

  • Tijdens de ter inzagelegging kunt u schriftelijk zienswijzen indienen via de pagina Gelders actieplan geluid - ontwerp - PlanoView. Dien uw zienswijze in door rechts bovenin op de knop met het pennetje te klikken.
  • Wilt u uw zienswijze per brief indienen? Dit kunt u onder vermelding van ‘zienswijze ontwerp actieplan geluid’ richten aan Gedeputeerde Staten van Gelderland, postbus 9060, 6800 GX Arnhem. 
  • U kunt tijdens de termijn van terinzagelegging ook mondeling een zienswijze indienen. Hiervoor kunt u op werkdagen tussen 08.30 en 16.30 uur een afspraak maken via het Provincieloket, telefoonnummer 026 359 99 99. Van de mondeling ingediende zienswijze ontvangt u een verslag. 

Volgende stap

Na de zienswijzeperiode bundelen en beantwoorden we alle reacties. Alle zienswijzen worden zorgvuldig beoordeeld en kunnen leiden tot een aanpassing van het actieplan. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend, ontvangt informatie over hoe hiermee is omgegaan. Deze informatie staat ook in het definitieve actieplan. Naar verwachting stellen Gedeputeerde Staten 2 juli 2024 het definitieve Actieplan geluid vast. Deze publiceren we in het elektronische publicatieblad en in het Omgevingsloket. Het actieplan geluid sturen we ook naar de minister van Infrastructuur en Waterstaat.